Projekt ECO VIS

Objavljeno 9.3.2022.
VIS PROMOTEX U ISTRAŽIVAČKOM PROJEKTU NORVEŠKIH FONDOVA

Terase diljem svijeta krasit će veliki reciklirani suncobrani iz Varaždina

Vis Promotex, tvrtka koja ima 90-godišnju tradiciju proizvodnje iz Varaždina, posluje na više od 50 europskih i svjetskih tržišta, a iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate, odlučila je unaprijediti svoje proizvodne procese, ali i sam proizvod. Pokrenut je, naime, projekt ECO VIS koji ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta, ali i smanjenje ugljičnog otiska.

Poznato je da se profesionalni aluminijski veliki suncobrani koje proizvodi Vis nalaze na terasama diljem svijeta, kupuju ga najveći svjetski brendovi iz industrije pića i prehrambenih proizvoda, kao i restorani, hoteli i ostali ugostiteljski objekti.

Vis ima zaokruženi cijeli proizvodni proces u više od 120 tehnoloških faza, odnosno, od proizvodnje tkanina i metalnih aluminijskih konstrukcija do gotovih velikih suncobrana i suncobranskih stalaka.

Najveća konkurentska prednost koju Vis ima je njegova vlastita proizvodnja tekstila, koja se sastoji od predenja, tkanja, pranja, izbjeljivanja, tiska i premazivanja – stvarajući poznate “VIS LONG LIFE i VIS UV GUARD tkanine”.

Stoga je i logičan slijed uvođenje inovacija u proizvodnju, koje će unaprijediti i konačni proizvod, dodajući vrijednost cjelokupnom procesu recikliranjem tekstila i proizvodnjom novog recikliranog suncobrana.

Projekt ECO VIS podržan je od norveških investicijskih fondova ˝ Norway Grants˝, kao dio programa poslovnog razvoja i inovacija kojim upravlja Innovation Norway. Cilj projekta je stvaranje konkurentnosti poduzeća, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje ugljičnog otiska.

Sve je veća potražnja tržišta za održivim i recikliranim proizvodima, a tako onda raste i potreba i potražnja za recikliranim suncobranima i tkaninama za suncobrane. Konkretno, dobavljač dobiva bolju ocjenu u bazi podataka dobavljača kada nudi reciklirani proizvod.

Važno je napomenuti da trenutno postoje ograničene mogućnosti recikliranja plastike, a to je tek otapanje postojeće plastike (PET) i njena ponovna prerada u nova poliesterska vlakna.

Projekt ECO VIS fokusira se stoga na recikliranje tehničkog tekstila na različite načine koji bi omogućili ponovnu uporabu otpada nastalog u proizvodnom ciklusu, ali i ponudili novi način recikliranja poliesterskog tekstila.

Projekt se realizira u svrhu istraživanja i razvoja, povećava razinu zaštite okoliša, a cilj je razviti “zeleniji” način recikliranja poliesterskog tekstila i omogućiti potpunu oporabu otpada nastalog u proizvodnji. Također, projekt daje mogućnost tvrtki Vis Promotex da proširi svoje usluge na tržištu, bude konkurentnija i predstavi novi održivi i usavršeni proizvod.

Oprema koja će se koristiti omogućit će izgradnju reciklažne linije u kojoj će se poliesterski otpad razvrstati prema definiranim kriterijima, ovisno o svojim svojstvima, usmjeravati na daljnju preradu. 

Očekivani rezultati projekta, uz plasiranje novih proizvoda na tržište, su godišnje smanjenje potrošnje sintetičke pređe za 1.022 tone, ponovna upotreba cjelokupnog tekstilnog otpada, godišnje smanjenje emisije CO2 za 1.000 tona te otvaranje 32 nova ˝zelena˝ radna mjesta.